Hírek

XXVI. Erdők Hete Programsorozat a kecskeméti Arborétumban

Egy igazán izgalmas nap beszámolója. Óvodánk Halacska csoportja részt vett az immáron 16. alkalommal megrendezett programsorozaton, ahol nemcsak betekintést nyertek az erdők életébe, a fa, mint alapanyag felhasználásába, de az erdővédelem eszközeit is megismerhették egy interaktív bemutató keretében.

Busszal indultak középső csoportos korú gyermekeinkkel a program színteréül szolgáló Arborétumba. Egy ilyen napra készülni kell, sok szervezést igényel, hogy minden gördülékenyen menjen. Már maga a tömegközlekedés is olyan fantasztikus élmény volt sokaknak, hiszen a  busszal történő utazás több kisgyermeknek élete első ilyen megtapasztalása volt. Számukra nagy izgalommal telt az odavezető út is. Az Arborétumba érkezést követően 4 állomás várta a gyerekeket.

Az első hely a költöző és itt telelő madarak életét és erdeink nagyvadjait mutatta be, és az erdők kincseit is megkóstolhatták a gyerekek.

A második helyen a KEFAG kolléga néhány fát mutatott be, mint a juhart, a tölgyet, a nyárt és ezek terméseit. Reptethették a “szárnyas” magokat a gyerekek és azt is megismerhették, mit neveznek magoncnak és csemetének. 

A harmadik helyen az erdő tűzvédelme témakörben egy valódi interaktív játék várta a gyerekeket. Egy kis felderítés után az elrejtett tűzoltó eszközöket kellett megtalálniuk, így ezen az állomáson mindenki kis tűzoltó lehetett. A sisakot megtaláló lett az új “tűzoltó parancsnok”. Ovisaink láthatták használatban a porral oltót, és videós bemutató során a nehezen megközelíthető tüzek oltásáról láthattak izgalmas képsorokat.

Itt sem hiányzott a játék, célba lőhettek vízsugárral, a felnőttek a nagy fecskendőt is kipróbálhatták.

A negyedik helyen a fa, mint alapanyag és ennek felhasználási lehetőségeiről kaptak érzékszervekre is ható bemutatót. Szagolhattak és tapinthattak, hiszen a különböző megmunkálás során keletkező fűrészpor, forgács látványa, illata és tapintása minden fánál más és más. 

Igazán tartalmas napot tölthettek el ovisaink egy ilyen sokoldalúan interaktív programon, s talán a legfelemelőbb az volt, hogy az élmények hatására a látottakat, hallottakat, ízlelt, tapintott, szagolt megtapasztalásokat a program után még napokig élték a gyerekek, sokat beszéltek róla. A heti tevékenységekben hosszú ideig még megmaradtak ezek az élmények.